Kafam Bi Online | Bİ MİMAR GÖZÜYLE: SICACIK MUTFAKLAR
150
post-template-default,single,single-post,postid-150,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Bİ MİMAR GÖZÜYLE: SICACIK MUTFAKLAR

Bi’ kaç zaman önce, instagram hesabım @kafambionline ‘da içimi ısıtan bi’ mutfak karesi paylaşmış ve türevlerini derlemeye niyet etmiştim. Epey de biriktirmişim, paylaşma zamanı gelmiştir… 🙂 Paylaşımlarım arasında biraz gezinseniz, renklere düşkün olduğumu hemen keşfedersiniz. Bu sebepten olsa gerek ‘Fas’ tarzı mutfaklar içimi sıcacık yapıyor… Umarım bizzat yerinde keşfetme ve fotoğraflama şansım da olur.

Genelde üst görseldeki gibi kemerli nişler, geçişler, camlar; renkli mobilyalar vee karolardan oluşuyor. Bugünkü derlemenin çıkış noktası Fas tarzı olsa da farklı alternatifler de var. Keyifli ilhamlanmalar….

KAROLAR, RENKLER…

Derlemenin ilham kaynağı kareler ile başlayalım! Turuncu tutkum da hem blog, hem instagram hesabıma yansımış durumda. Böyle bi’ mutfağı istemeyecek olan azdır herhalde?!

Karolar, renkli duvar, mobilya ve beyaz eşyanın harika bi’ örneği bence. Araya bitkiler, bakır ve ahşap objeler de serpiştirilince tablo gibi olmuş…

Desene göre, iki sıra, üç sıra ya da çok daha fazla karoyu döşeyebilirsiniz. Geri kalan duvar kısmı yakın tonlarda olabileceği gibi beyaz da bırakılarak farklı bir kontrast oluşturulabilir.

Burada soldaki geleneksel küçük parçalarla döşenmiş bi’ mutfak iken, sağdaki modern bi’ uygulama. Renkleri farklı alanlarda kullanıp, karoları siyah beyaz seçtiğinizde de hoş bi’ atmosfer ortaya çıkıyor.

KİLİMCİİİ…

Mutfaklarda kilim ve halı kullanmak sadece bize özgü değil 🙂 Modası hiç bi’ zaman geçmiyor. Depoya kalkmış kilimleri değerlendirmeye ne dersiniz?

RENKLİ DOLAPLAR…

”Duvarlarım beyaz kalsın, ama renkten de vazgeçemiyorum.” diyenler için dolapları neşelendirmek harika bi’ fikir! Ayrıca, soldaki mutfakta yerlerin kiremit rengi petek şeklinde döşenmesi, sağdakinde ise en üstteki turuncu boya ekstra renk katmış.

Çok cart renkleri tercih etmeyenler için ise bu iki örnek çok uygun. Soldaki biraz daha klasik tarz sevenler için, sağdaki ise -döşemeleriyle- modern sevenler için iyi birer alternatif.

BEYAZIN ASALETİ…

Beyazdan vazgeçemeyen ve rüstik tarz sevenler için ahşapla ve tuğla ile birleştirmek güzel kontrastlar yaratıyor. Raf üzeri bol bol aksesuar ile hareket katmak da mümkün.

Minimumda renk kullanmayı sevenler, yerleri de beyaz ya da çok açık ahşap ile kaplayabilirler. Soldaki gibi kontrastı tezgah ve zemin ile yapabileceğiniz gibi, sağdaki görseldeki şekilde ‘star’ınız ortadaki ada da olabilir.

”Dolaplarım beyaz olsun. Ama renk de isterim.” diyecekler için ise farklı seçenekler var. Soldaki gibi rengi aksesuarlar ile katabilirsiniz. Sağdaki gibi biraz daha cesur davranıp tezgah ve tavanda da kullanabilirsiniz.

SİYAHIN KARİZMASI…

Daha maskülen sevenler için siyah ve ahşap ikilisi de ön plana çıkabilir.

Koyu tonlar konusunda iddialı olanlardan iseniz; objeler ve duvarlar dahil ton sür ton tercih edebilirsiniz. Lacivert ile füme arası renkler de siyaha alternatif olabilir.

İÇİNDEYMİŞİK, YEŞİLMİŞİK, SAZMIŞIK…


Beyaz üstü siyah ile ortamı biraz soğutmuşken bu başlık ile canlanalım tekrardan! 🙂
Bu arada Yeni Türkü’ye ait ‘Yeşilmişik’ türküsünün, Fazıl Say’a ait ‘Güz Şarkıları’ albümünde Güvenç Dağüstün ve Ece Dağıstan ikilisi tarafından caz olarak yorumlanmış versiyonunu dinlemenizi tavsiye ederim.

Konumuza dönecek olur isek, Yeşil ve Turuncu ikilisine hayır demek mümkün mü?
Duvar kaplaması ve yeşil bitkiler; bakır, turuncu, ahşap üçlüsü ile muhteşem titreşimler yayıyor kesinlikle!

Yeşilin bu tonlarına bayılıyorum! Sağdaki petek görünümü ile farklı bi’ dokunuş yapmanız da mümkün…

ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİ…

Evin her bölümünde kullanışlı ve göze hitap eden köşe raflarını soldaki gibi mutfağınızda da değerlendirebilirsiniz.
Ahşap kasa düşkünlerindenseniz ve duvarınız müsait ise obje ve bitkilerinizi sağdaki şekilde sergileyebilirsiniz.

Tavandan sepetler ve tepenize sürekli dökülmeyecek 🙂 bitkiler sarkıtmak da sıcak bi’ atmosfer yaratmanıza yardımcı olabilir.
Sağdaki gibi ‘star’ parça olarak (giyim kuşam programlarını hiç izlemediğim belli oluyor değil mi:) ) genel adına ‘beyaz eşya’ dediğimiz ocak, fırın, kuzine, buzdolabı gibi bi’ ürünü de renkli kullanmayı seçebilirsiniz.

Soldaki görsele bayıldım! Tepedeki tepsiler bizim Alaçatı köyü için çok keyifli bi’ kullanım olur. Ayrıca yazı başındaki görsellerde de olan ‘ayna’ kullanımı da enteresan bi’ fikir.

Sağdaki ise ‘kullanmaya kıyamadığımız’ tabak çanakların birbiriyle iç içe geçmiş çok hoş bi’ kullanım örneği…
Önceki görsellerde ki bazı raflarda tablo sergilendiği de dikkatinizi çekti mi? Bence ortamı sadece bi’ mutfak olmaktan öte keyif alanına çeviren güzel bi’ fikir.

Keyifli bi’ ilham turu olduğunu umarım! ”Eda, şunu da derlesene!” dediğiniz bi’ konu var ise bi’ mail ya da yorumunuza bakar 🙂 Keyifle araştırırım…

Fotoğraflar: ilk görsel vogue, diğerleri pinterest
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.